PDA

View Full Version : Back Up Ext. Hdd Hangs! Help!



smithster
14th May 2005, 08:23 PM
G'day all,
I done the tiger thing, but a clean install, because I was smart and backed up to an external 80gig HDD on the USB2 socket of an ibook G4.
Everything went across smoothly but all attempts to access it fail.
I've tried the disc repair utility, the info is there, but then the thing just hangs at any access attempt/repair etc. left with a beachball for entertainment.
Can't get it to unmount, restart has no effect, ended up just pulling the connection. The access light works momentarily, and the HDD appears on the desktop, then the beachball again!

Whadda I do?

rob05
14th May 2005, 08:35 PM
Hi

Does the External HD also have a Firewire coneection?

Did you have the External drive connected when doing the tiger install?

Rob

neilrobinson
14th May 2005, 08:37 PM
try a different USB port / different computer could either be a problem with USB ports on your computer, controller board in the case or possibly the hard drive.

is it a possibility that spotlight is indexing it?

neil

smithster
14th May 2005, 08:39 PM
Unfortunately no firewire. I bought a cheap 80 gig and an external case.
No It wasn't connected during the Tiger install, worth a new install with it connected you reckon?

smithster
14th May 2005, 08:41 PM
Tried a spotlight search but NBG

rob05
14th May 2005, 08:44 PM
also if you have a spare usb cable laying around you could also try changing that just a thought.

Rob

smithster
14th May 2005, 08:50 PM
The cable should be good, it worked well tranferring across.

What kind of install should I try to reload Tiger? (with the HDD connected)

First Aid option? verify?

Sorry if I appear a little dim, but this is my first mac, and the first trouble, in over a year!

smithster
14th May 2005, 09:33 PM
Won't let me reload Tiger, with the external HDD connected, to correct any errors.

I wonder whether a local PC shop would be able to mirror the drive?

I'm out bush! Closest apple tech's are in Townsville.

Byrd
14th May 2005, 09:55 PM
Is it a Prolific PL3507 chipset-based USB2.0 drive? They're notorious for not working under OS X (or WinXP for that matter) unless the firmware is updated to the latest version.

Even if it isn't a Prolofic drive, updating to the latest firmware also helps.

JB

smithster
15th May 2005, 06:59 AM
Any clues on updating the drivers would be good, there's a few hits on google!

I've searched for three hours!

geektechnu
15th May 2005, 08:22 AM
Might be a stupid question, but have you tested it on another computer?
Or find borrow someone else's ext enclosure and swap you drive into it for testing.

Some times things stop working for seemingly no apparanet reason. Work out where the problem is before trying to apply a fix.

Currawong
15th May 2005, 08:34 AM
I'd be going out and getting a firewire case to put the drive in.

smithster
15th May 2005, 09:37 PM
I reckon you're right, USB has never been as fast or reliable as firewire.

I've given up on drivers, even with an 'IT guru mates logon', we couldn't find any driver fixes!

Appreciate everyones suggestions, yer a helpful mob!