PDA

View Full Version : System Sounds Gone in 10.5.6



wmyeoh
21st December 2008, 08:54 AM
Hi Guys

I know there has been a bunch of issues with the latest software update, but I couldn't see any threads devoted specifically to this problem, which I'm having on my early 2008 MBP.

Since updating during the week, I don't get system sounds when I used to, in particular

1) When I have new mail
2) What I trash an item
3) When I empty the trash.

There are probably others but these are the ones I've noticed.

I have checked the preferences in Mail to make sure alerts are on, and in System Prefs where Play user interface sound effects is checked.

Anyone experiencing this problem? Would re-installing 10.5.6 fix it? Thanks in advance.

rpjallan
21st December 2008, 09:08 AM
Yeah. I had this happen too. I don't know what I did but it's back to normal now. After the update I repaired permissions and ran DiskWarrior...

wmyeoh
21st December 2008, 09:35 AM
Bizarre.

I restarted in Safe mode (holding shift) and nothing happened, then restarted again. I've gotten the sounds for trash back, but still not the mail sounds.

wmyeoh
21st December 2008, 10:36 PM
More research:

I've had a look through here:

Apple - Support - Discussions - Mail Sounds in 10.5.6 ... (http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1829979&tstart=0)

And the suggestion down the bottom of the page: For me the solution was to select "Selected sound output device" option as a reply to "Play alerts and sound effects through:" in the Sound preference pane. seems to kind of work.

When I plug in my USB headphones, I get the option to select the sound output device. If I don't select one, and leave it on "Selected sound output device", the mail alerts will play properly through my headphones. However, as soon as I pull the headphones out, this line gets greyed out, and it defaults to "Internal Speakers". When it runs through the internal speakers, I don't get any mail alerts.

I wonder if anybody is clever enough to work this one out!

chaosboi
24th December 2008, 01:08 PM
I also have no incoming Mail alert sound.
I have tried everything in the above link and still no luck :-(

vecsty
24th December 2008, 01:15 PM
----------------

chaosboi
24th December 2008, 01:30 PM
No missing mail update. Although I did just install, Mail Update 1.0 release on the 22nd Dec 2008.

Apple - Downloads - Mac OS X Updates - Mail Update (http://www.apple.com/downloads/macosx/apple/macosx_updates/mailupdate.html)

The mail sound came back on my first try, but has disappeared again.

vecsty
24th December 2008, 01:50 PM
----------------

dev_enter
24th December 2008, 02:24 PM
Mine's not working since 10.5.6 either. The Mail Update did not appear in my Software Update.

Edit: Seems to affect the New Mail Sound only, other system sounds work as long as I have "Play user interface sound effects" enabled and the Alert volume turned up. :)

chaosboi
24th December 2008, 02:47 PM
disappeared how?


No idea. After the Mail update, it worked once, and now it doesn't work again.

wmyeoh
24th December 2008, 10:57 PM
Mail update wasn't successful for me either.

bennyling
24th December 2008, 11:03 PM
New mail sound is borked here too.

BrotherPhil
8th January 2009, 11:50 PM
I have noticed, for quite a while, the missing trash sounds... but I'm still getting the incoming and outgoing mail sounds... however, today, I just noticed that iChat's sounds aren't playing!!!

ICHAT, TRASH, MAIL!?!?!? These are APPLE programs!!!!!!!

One would think that a month's worth of Mac users complaining about this would have gotten Cupertino off of their holiday butts, and out of their "ohmigod, Steve's sick again" shock and get this thing FIXED!

timothy
9th January 2009, 12:32 AM
This is a known problem, been around for ages now...

Rodney9 is famous on the forums for trying to get it fixed and he started an ongoing thread about two years ago...

Leopard never fixed it either... Growl

Many gave up on relying on Mail for sound...

But to make it messy some of us have never had the problem.

Make mail sounds louder? (http://www.macworld.com/article/53165/2006/09/loudmail.html) Sep 2006

Rodney9's super thread (http://forums.mactalk.com.au/16/27312-mega-merge-mail-sound-problems.html) Jan 2007

gimmemyalert blog (http://gimmemyalert.blogspot.com/) Jun 2008

Still to this day it has been unresolved...

wmyeoh
1st February 2009, 03:24 PM
Well...I don't know about you guys, but this problem seems to have come back for me.

I found a workaround for the missing mail sounds here. (http://www.macosxhints.com/article.php?story=20081227031321447)

But recently, I have no sounds when emptying the trash, putting items in the trash, or any ichat sounds at all. Disappointing! Anyone have any other hints?